Urban Habitat - Single Site Scale Award of Excellence: Tanjong Pagar Centre, Singapore

Valerie Wong
GM, Commercial
GuocoLand Limited, Singapore

Ame Engelhart
Director
Skidmore, Owings & Merrill LLP, Hong Kong

An Outdoor Room for the Center of the City

Tanjong Pagar Centre is at the epicenter of Singapore’s Central Business District, the city’s historic Chinatown, and expanding development to the south and east. At ground level, an underground pedestrian network connecting to an existing MRT station makes the complex easily accessible. The park at its center provides retail, outdoor refreshment, and gathering spaces. On the eastern side of the park, cafés and restaurants form a lively retail cluster throughout the day. Cascading stairs bring people up to a series of rooftop gardens. It is organized into a series of sequential spaces, starting at the site’s several entry points, that combine to serve as one expansive spatial experience. Water features are used as entry statements to highlight the site’s key access points.

Circulation is direct and intuitive. From the MRT station, the landscaping serves as a guide to bring the public into both the park and the “City Room” – a public art and outdoor area consisting of nearly 3,000 square meters of covered outdoor space. The City Room is flanked by retail at the north and south edges to activate the space. Diagonal paths from the southeast and southwest lead pedestrians into the center of the site, activating both the through-block link and the City Room, whose canopy glass is embedded with building-integrated photovoltaic (BIPV) technology, permitting soft light to filter through, while capturing the sun’s energy.

View Building on The Skyscraper Center